Werkzaamheden en werkgebied
Wij herstellen en onderhouden landschapselementen in het stroomgebied van de riviertjes Gein en Angstel in de provincie Utrecht. Soms gebeurt dit ook buiten dit gebied als het uitkomt en/of het interessant werk is voor ons leerteam. De landschapselementen worden, in overleg met de gebiedseigenaren en gebruikers, teruggebracht naar het cultuurhistorische, biodiverse landschap zoals we dat tot zo’n 50 jaar geleden hadden. Denk aan:
– verschralen van de bermen door middel van hooien (maaien en afvoeren
– rietmaaien en afvoeren op de oeverlandjes
– herstel van de rietoevers
– knotten en nieuwe aanplant van knotwilgen
– vormsnoei van platanen en lindes
– herstel, bijplant en onderhoud van historische boomgaarden, stinzentuinen en natuurparken
– advies bij herstel van historische erfstructuren
– en verder alle werkzaamheden die biodiversiteit bevorderen en cultuurlandschappen in en buiten de bebouwde kom herstellen en behouden.
Er kunnen ook adviezen worden gegeven om erven te herstellen en/of in te richten volgens cultuurhistorische richtlijnen en bij het verkrijgen van subsidies en fondsen.
Voor opdrachtgevers
Als u werk voor ons heeft, neem dan contact op met Wim Verbree, onze bedrijfsleider. Hij kan u meer informatie geven en een offerte uitbrengen voor uw werkzaamheden.
Voor u zijn de voordelen van werken met een leerteam de grote motivatie en dat er kleinschalig gewerkt wordt met meer beschikbare mensen, klein materieel en met oog voor cultuurhistorie en natuurwaarden. Ons team is gespecialiseerd in het oppakken van werkzaamheden die in het reguliere beheer vaak vergeten worden.
Onze opdrachten komen van de overheid, bedrijven en particulieren in dit gebied. Sinds de start van onze werkzaamheden op 1 januari 2023 hebben wij opdrachten mogen uitvoeren voor o.a. gemeente De Ronde Venen, gemeente Diemen, Waternet Amstel Gooi & Vecht, Hotel de Witte Dame, De Bokkenprins, Loonbedrijf Schuurman en Loonbedrijf Ben Hoogenhoud. Zie hier enkele projecten.
Pim Hoogenboom, opzichter bij Waternet:
“Tot onze volle tevredenheid heeft het leerteam al veel werk voor Waternet mogen uitvoeren. Of het nou gaat om snoeien, bomen kappen of hekwerken vervangen, het gebeurt professioneel. Ze geven een goede regelmatige terugkoppeling over de voortgang van het werk, iets wat ik niet zoveel tegen kom bij de aannemerij. Als het werk niet gemaakt kan worden volgens plan, komen ze zelf met meerdere oplossingen. Kortom, zij zijn een betrouwbare kundige groep die weten waar ze mee bezig zijn. Ik ben blij met deze groep!
Werk is er genoeg, maar dat gecombineerd met mensen die betrokken zijn bij de natuur, en die op de hoogte zijn waar natuur zit, dat vind je niet zo snel. Ik hoop nog lang van hun diensten gebruik te mogen maken!”
Biodiversiteit
Biodiversiteit, ofwel soortenrijkdom, is waaruit onze natuurlijke wereld bestaat. Het omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen, en zelfs genetische variaties daarin. Al deze soorten werken samen in een ecosysteem en zorgen zo voor evenwicht in de natuur.
Wereldwijd en ook in Nederland gaat het zorgwekkend slecht met de natuur. De natuur is uit balans: soorten sterven uit of worden met uitsterven bedreigd, aantallen nemen af, populaties worden kleiner. Er kan dan een domino-effect optreden: één soort valt om en daardoor verdwijnen ook andere soorten. En uiteindelijk is dit ook voor ons mensen problematisch omdat we afhankelijk zijn van de natuur voor ons eten, drinken en een veilige woonplek.
In gebieden waar natuur de kans krijgt zal de biodiversiteit onder de juiste omstandigheden weer herstellen. Onze stichting beschikt over de expertise om landschapselementen weer om te vormen naar een soortenrijk systeem.
Wat kun je zelf doen voor meer biodiversiteit?
Geef natuur de kans om weer op te leven en de balans te herstellen. Dat kan dichtbij; door de juiste planten en bomen te laten groeien rond je huis, en door kwetsbare planten- en diersoorten te beschermen en te ondersteunen. Hierbij horen ook kleine stukjes zoals bermen, oeverlandjes en knotbomen. Deze landschapselementen bieden een plek aan vele soorten. Het is heel goed mogelijk om verschraald landschap weer biodiverser te krijgen.
Social return
Onze stichting kan heel goed uw social return opdrachten uitvoeren. Wij werken met jongeren voor wie leren en werken niet vanzelfsprekend is. Bij ons leren ze het vak van Natuurbeheer, het aanleggen en beheren van ecologische landschapselementen.
Social return is een voorwaarde om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopers kunnen, bij het verstrekken van hun inkoopopdrachten, de opdrachtnemer verplichten om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij de uitvoering van de opdracht. Bij social return gaat het erom dat investeringen die bedrijven (overheid, semi-overheid en commerciële organisatie) doen, naast het ‘gewone’ rendement ook een concrete sociale winst opleveren: social return.
De gemeente Amsterdam heeft ons voorjaar ’24 erkend als sociale firma, zie hier.